.:: Bevezető ::.



Bevezető
Termékek
Hírek
Hirdetések
Letöltés
Fórum
Linkek
Elérhetőség
Csipet só
bottom2_200.gif (834 bytes)


Csipet só - 2013

 

 
 

2013.12.30

 

Csak két nap van egy évben, amikor nem tehetsz semmit:
az egyik a tegnap, a másik a holnap.


                                                                                                                                                                         dalai láma

 

 

2013.12.25

 

Még az egyenes úton is kell kormányozni.


                                                                                                                                                                      Szikora Robi

 

 

2013.11.27


Minél többet tudok, annál butábbnak érzem magam.

 

 

2013.10.17

 

A telihold megjelenése mindenkit megállít egy pillanatra, én miért lennék kivétel.

Ma telihold van.


 

2013.09.10

 

Popper Péter

 

 

2013.07.31

 

 
Fény vezérelje utunkat!

 

 

2013.05.31

 

Vitáink földrajza II.


A matematika a tiszta logika tudománya. Igazságai tőlünk – emberektől – függetlenül léteznek. Mi – emberek – csupán felfedezzük és felhasználjuk ezen igazságokat. Építünk rájuk. A világnak, melyben élünk, része a matematika. Áthatja bármely piciny részét, egy atomot is. Így tudjuk, és ebben még soha nem csalatkoztunk. Matematika bennünk is van, hordozzuk, ha nem is tudunk róla. Aki tud erről, akinek elhisszük, aki kutatja is ráadásul, aki igyekszik felfedezni a felfedezetlen igazságait – matematikus. A matematika végtelen: a matematikusok soha nem lesznek birtokában a matematika összes igazságának. A matematikus csak azt nevezi igazságnak, amit be tud bizonyítani. Amiről csak sejti, hogy igazság, azt sejtésnek nevezi. A matematikus tévedhet is egy vélt igazság bizonyításában. De a többi matematikus ezt hamar észreveszi. A matematikusok ugyanis figyelnek egymásra, figyelik és ellenőrzik egymás felfedezett igazságait. Nem rosszindulatból ellenőriznek: a színtiszta igazságokat keresik, csakis ezért ellenőriznek. Nagyon alaposan ellenőriznek. A matematikusok nem pellengérezik ki azt, aki téved egy igazság bizonyításában. Csupán kijavítják. Mert a matematikusok soha nem rossz szándékkal állítanak hamisságot, hanem csakis figyelmetlenségből. Hisz emberek ők is. Noha a világ legfigyelmesebb emberei, ha valamely igazság kimondásáról van szó. Az igazságok bizonyítása néha nagyon nehéz. Az igazságok felfedezése nagyon fontos. Az igazságok egymásra épülnek. Igazságra igazságot és hamisságot is lehet építeni, de hamisságra már csakis hamisságot. A matematikusok tudják ezt, ezért ellenőrzik azonnal az új vélt igazságok bizonyítását. Némely igazságot többféleképpen is be tudnak bizonyítani. A matematikusok között nincsenek viták. Csak eszmecserék. A matematikusok nagyon örülnek annak, ha új igazságokat fedeznek fel. A matematikusok egymás vállán emelkednek egyre magasabbra az igazságkeresésben. Egy nyelvet beszélnek. A matematikusokat nem nagyon érdeklik a földi gyarlóságok, őket az igazságkeresés érdekli. Ez a munkájuk. Nem tekintik munkának.

És mi van velünk, többiekkel?

Mi hányféle logikát követünk? Hány
egymásnak ellentmondó – igazságot hirdetünk? Annyit, ahányan vagyunk. Bizonyítjuk mi a magunk vélt igazságait, vagy csupán bizonygatjuk? Ha bizonyítani igyekszünk, már egész jók lehetünk. Mert (talán) ha közös a logikánk, vitapartnerünk beláthatja: hamisságot hirdetett eddig, tévedett. És akkor mindketten eggyel előbbre léphetünk. Egyre magasabbra. Újabb és újabb lépcsőfokra. Újabb igazságok felé. Ha bizonygatásra vagyunk csak képesek, az kevés. A bizonygatásnak is megvannak a mesterei: a politikusok. Nekik áldozataik is vannak: mi. Hisz sokszor és sokáig olyannak hiszünk, olyan embert veszünk komolyan, aki bár fennen hirdeti a bizonygatásai bizonyítására egyáltalán nem képes. Aki tévútra visz minket. Csak ki tudja ezt előre?

Végül: melyik vita a legkiábrándítóbb?

Ha egyikünk csak bizonygatni képes, a másik pedig bizonyítani is. Csak előbbi a bizonyítás megértésére, tudomásulvételére már nem képes. Továbbra is csak bizonygatni képes. Nem irigylem a bírót, sem a vádlottat, ha eltérő logika birtokosai. Igaz, a vádlottat soha nem irigylem.

Ahogy magamat sem.

 

 

2013.05.28


„A matematikában, ha egyszer bebizonyítottál valamit, az onnantól örökké tart. A bizonyítás százszázalékos bizonyosságot ad arról, hogy az igazságot fedezted fel. Ez olyan, amiben a matematika nagyon különbözik a többi tudománytól. A többi tudomány ad egy csomó bizonyítékot a hipotézishez, de százázalékosan megállapítani, hogy az igazságot fedeztük fel, szinte lehetetlen. A matematikában viszont, amit az ókori görögök felfedeztek, még ma is pontosan annyira igaz, mint kétezer évvel ezelőtt volt. Abból azonban, amit a görögök más tudományterületeken felfedeztek, nem sok maradt, más felfedezésekkel megdöntötték őket”


                                                                                       Marcus du Sautoy matematikus




 

 

2013.05.28

 

Ahogy nyugszik le a Nap,
Úgy lesz az árnyékom egyre hosszabb.
Ahogy áldozik le a csillagom,
Úgy leszek egyre inkább az árnyékom.

 

 

 

2013.05.20

 

Cigányság

 XIX. rész

 

 

Részben megerősít, részben elgondolkodtat:

http://index.hu/belfold/2013/05/20/mintafalu_a_vilag_vegen/

 

 
 

2013.05.20

 

 

Vitáink földrajza I.
 
Szerintem fehér, szerinted fekete.
És tévedünk, mert talán zöld.
Szerintem véges, szerinted végtelen.
És jól látjuk: ilyen a gömb.

 

 

 

2013.05.08

 

 

Cigányság

 XVIII. rész

 

 

A véleményem nem változott.
De még van lehetőségem tovább erősíteni.
Vagy teljesen megváltoztani.

 

 

 

2013.05.08

 

Az APÜÜ-be nem jelentkezik az emberfia. Oda kiválasztják.
Az APÜ – vélt vagy valós – tagjai.

Emlékeznek az APÜSZ-re?
APEH Üldözötteinek Szövetsége.

Nekem zuhanyozás, bringázás, fűnyírás közben jönnek a legjobb gondolataim.
A sorrend nem véletlen. Ma füvet nyírtam.

És eszembe jutott, hogy tegnap a szerelvényboltban vettem valami olcsóságot. És a hölgy
(komótosan, és szinte tüntetően) lassan szolgált ki. Majd a visszajárót a nyugtába csomagolta. Nyugtáztam is: revizornak néz. Úgy látszik – úgy voltam öltözve. És erről eszembe jutott (a fűnyírás se elhanyagolható gondolatébresztő), hogy 1-2 hónappal ezelőtt a szombati piacon zöldségeket vásárolni az ócska diplomatatáskámmal mentem (valahova mennem kellett utána, nem akartam az autóban hagyni). Lassan voltam kiszolgálva, komótosan. Pedig egyedül voltam az árusnál. És a végén nyugtát kaptam. Én nem szoktam kalkulálgatni, hogy mennyit kell fizetnem, hisz csakis becsületes ember él a Földön! Utólag mégis felmerült bennem: talán a dupláját is fizettem annak, ami a vásárolt dolgok aktuális átlagos ára. És rájöttem, revizornak nézhetett: adott nyugtát, de jól megvágott érte.

Engem az APEH Üldözötteinek Üldözöttjei tagjává választottak.
Üldözési mániában szenvednék?


 

 

2013.03.29

 

 

2013.03.26


Végre nem butulok tovább!

                                                                                                                 ERDŐS önmaga számára írott sírfelirata

 

ERDŐS PÁL ma lenne száz éves.

 

  

 

 

 

2013.03.26

 


Tavaszi fotó

 

 

bottom2.gif (1273 bytes)